Αντλία θερμότητας πηγής αέρα έναντι αντλίας θερμότητας εδαφικής πηγής

03/21/2024

Αποφάσισες λοιπόν να επενδύσεις σε αντλία θερμότητας. Αφού μελέτησες όλες τις λύσεις, κατάληξες σε δύο επιλογές: αέρα-νερού ή εδαφικής πηγής. Σε αυτό το άρθρο, παρουσιάζουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε λύσης για να σε βοηθήσουμε να διαμορφώσεις την τελική σου απόφαση.

Η κύρια διαφορά μεταξύ των αντλιών θερμότητας εδαφικής πηγής και των αντλιών θερμότητας αέρα-νερού είναι απλώς η πηγή από την οποία αντλούν την ενέργειά τους.

Μια αντλία θερμότητας αέρα-νερού απορροφά θερμότητα από τον αέρα, ενώ μια αντλία θερμότητας εδαφικής πηγής αντλεί ενέργεια από το έδαφος.

Αποδοτικότητα και βιωσιμότητα

Εάν έχεις αποφασίσει να εγκαταστήσεις αντλία θερμότητας, θα πρέπει να γνωρίζεις τα πλεονεκτήματα όσον αφορά το κόστος, την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα αυτής της μορφής ανανεώσιμης ενέργειας.

Αυτό ισχύει τόσο για τις αντλίες θερμότητας αέρα-νερού όσο και για τις αντλίες θερμότητας εδαφικής πηγής. Και οι δύο προσφέρουν βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι των συστημάτων θέρμανσης με ορυκτά καύσιμα. Και οι δύο λειτουργούν περίπου κατά 70-80% με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ η υπόλοιπη ισχύς προέρχεται από την ηλεκτρική ενέργεια.

Αν και λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο από αυτή την άποψη, αντλίες θερμότητας εδαφικής πηγής χρησιμοποιούνται συχνότερα σε μέρη με μακρύτερους και δυσκολότερους χειμώνες, ενώ οι αντλίες θερμότητας αέρα-νερού είναι δημοφιλείς σε όλες τις κλιματικές ζώνες και γεωγραφικές περιοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εγκατάσταση αντλίας θερμότητας αέρα-νερού και αντλίας θερμότητας εδαφικής πηγής

Μια άλλη διαφορά μεταξύ των δύο τύπων αντλιών θερμότητας είναι η εγκατάστασή τους. Μια αντλία θερμότητας αέρα-νερού περιλαμβάνει εσωτερική και εξωτερική μονάδα. Μια αντλία θερμότητας εδαφικής πηγής διαθέτει εσωτερική μονάδα και εξωτερικό εναλλάκτη θερμότητας, εγκατεστημένα στο έδαφος.

Ο τελευταίος απαιτεί άφθονο εξωτερικό χώρο με τις κατάλληλες εδαφικές συνθήκες. Είναι γενικά καταλληλότερες για νεόδμητες κατοικίες ή όταν αναβαθμίζετε μια υπάρχουσα αντλία θερμότητας εδαφικής πηγής.

Οι αντλίες θερμότητας αέρα-νερού είναι πιο απλές στην εγκατάσταση και διατίθενται σε παραλλαγές χαμηλής, μεσαίας και υψηλής θερμοκρασίας, πράγμα που τις καθιστά ιδανικές για κάθε τύπο κατοικίας, από νεόδμητη έως παλαιότερη.

Αποτελούν επίσης εξαιρετική λύση αντικατάστασης σε κατοικίες που χρησιμοποιούν συστήματα ορυκτών καυσίμων.

Αυτό που έχουν κοινό, όσον αφορά την εγκατάσταση, είναι οι πομποί στους οποίους συνδέονται. Η εγκατάσταση νέων ή η αντικατάσταση πομπών, όπως θερμαντικά σώματα ή η ενδοδαπέδια θέρμανση, απαιτεί παρόμοια διαδικασία τόσο για τις αντλίες θερμότητας αέρα-νερού όσο και για τις αντλίες θερμότητας εδαφικής πηγής.

Κόστος εγκατάστασης

Το κόστος μιας αντλίας θερμότητας ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο. Λόγω της πρόσθετης υλικοτεχνικής υποδομής, η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας εδαφικής πηγής είναι ακριβότερη από την εγκατάσταση αντλίας θερμότητας αέρα-νερού. Υπάρχει επίσης το κόστος τυχόν νέων ή ανταλλακτικών πομπών που πρέπει να αγοραστούν και να εγκατασταθούν.

Εκτός του ότι μειώνει τους λογαριασμούς ενέργειας, μια αντλία θερμότητας είναι ευκολότερη στη συντήρηση και το σέρβις σε σχέση με τις παραδοσιακές λύσεις θέρμανσης. Η ύπαρξη συστήματος ανανεώσιμης πηγής ενέργειας αυξάνει επίσης την αξία του σπιτιού σας.

Κοινοποίηση: