Είναι το σπίτι μου κατάλληλο για αντλία θερμότητας;

03/21/2024

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν θετικές αλλαγές στα σπίτια τους επιλέγοντας αντλίες θερμότητας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Κάθε σπίτι έχει διαφορετικό σχήμα και μέγεθος. Κάποια σπίτια εξοικονομούν περισσότερη ενέργεια από κάποια άλλα. Οπότε, ίσως αναρωτιέσαι: «Είναι το σπίτι μου κατάλληλο για αντλία θερμότητας;»

Τα καλά νέα είναι ότι οι αντλίες θερμότητας είναι κατάλληλες σχεδόν για κάθε σπίτι. Αλλά για να έχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από μια αντλία θερμότητας, υπάρχουν μερικά βήματα που ίσως πρέπει να ακολουθήσεις πρώτα, όπως να βελτιώσεις την απόδοση ενέργειας του σπιτιού σου.

Όσο πιο αποδοτικό ενεργειακά είναι το σπίτι σου, τόσο πιο αποδοτική και οικονομική θα είναι η αντλία θερμότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αντλίες θερμότητας σχεδιάστηκαν για να διατηρούν τα δωμάτια σε σταθερή θερμοκρασία, σε αντίθεση με τα σύντομα ξεσπάσματα θερμότητας που παρέχει ένας λέβητας αερίου.

Πώς να εξοικονομήσεις ενέργεια στο σπίτι ώστε να γίνει κατάλληλο για αντλίες θερμότητας

Πρώτα, θα πρέπει να μάθεις αν το σπίτι σου είναι κατάλληλα μονωμένο, καθώς η μόνωση το βοηθάει να διατηρηθεί η θερμότητα και εμποδίζει την ενέργεια να διαφύγει. Ένα καλά μονωμένο σπίτι θα αυξήσει την αποδοτικότητα μιας αντλίας θερμότητας, μειώνοντας τα λειτουργικά κόστη της και αυτό συχνά μεταφράζεται σε μικρότερους λογαριασμούς ενέργειας.

Τα πιο νέα, σύγχρονα σπίτια συνήθως είναι πιο αποδοτικά θερμικά, γι’ αυτό χρειάζονται λιγότερη ενέργεια για να διατηρούνται ζεστά. Τα παλιότερα σπίτια μπορεί να είναι πιο εκτεθειμένα στα ρεύματα και λιγότερο μονωμένα, γεγονός που επιτρέπει στη θερμότητα να διαφύγει μέσα από τοίχους, οροφές και δάπεδα.

Αν αυτό σου θυμίζει το σπίτι σου, μην ανησυχείς. Έχουμε μερικές απλές συμβουλές για το πώς να εξοικονομήσεις ενέργεια και να κάνεις το σπίτι σου «κατάλληλο για αντλία θερμότητας»:

  • Έλεγξε αν χρειάζεσαι μόνωση στη σοφίτα ή τις επιτοίχιες εσοχές
  • Μόνωσε τα παράθυρα και τις πόρτες για να εμποδίζεις τη διαφυγή της θερμότητας
  • Σφράγισε τυχόν κενά και ρωγμές γύρω από παράθυρα, πόρτες και πρίζες
  • Εγκατάστησε διπλά τζάμια, αν δεν το έχεις κάνει ήδη

Στη συνέχεια, θα πρέπει να σκεφτείς τον τύπο θέρμανσης που έχεις.

  • Αν μένεις σε παλιότερο σπίτι με παραδοσιακά θερμαντικά σώματα, το σύστημα θέρμανσής σου πιθανόν να χρειάζεται νερό ροής υψηλής θερμοκρασίας για να διατηρείς τον χώρο ζεστό. Επομένως, μια αντλία θερμότητας υψηλής θερμοκρασίας ίσως να είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή και θα εξακολουθεί να είναι πολύ πιο αποδοτική ενεργειακά από έναν λέβητα ορυκτού καυσίμου.
  • Ή αν έχεις ένα σύγχρονο, νεόκτιστο σπίτι με ενδοδαπέδια θέρμανση ή σύγχρονα θερμαντικά σώματα, μια αντλία θερμότητας χαμηλής θερμοκρασίας είναι πιθανότατα μια καλή επιλογή. Αυτή η κίνηση θα σου παρέχει θέρμανση χαμηλού κόστους και θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα.
  • Για όσους διαθέτουν θέρμανση αερίου και λέβητα συνδυασμένης λειτουργίας, μπορεί να διαπιστώσουν ότι μια υβριδική αντλία θερμότηταςσου παρέχει τα καλύτερα κι από τις δύο λειτουργίες. Μια υβριδική αντλία θερμότητας είναι ένα σύστημα 2-σε-1 που συνδυάζει έναν λέβητα αερίου και μια αντλία θερμότητας, γι’ αυτό είναι καλή λύση για ιδιοκτήτες κατοικιών που αναζητούν μια θετική αλλαγή.

Στη Daikin διαθέτουμε ένα δίκτυο από εξειδικευμένους ειδικούς και εγκαταστάτες αντλιών θερμότητας που μπορούν να σε βοηθήσουν να αποφασίσεις ποιος τύπος αντλίας θερμότητας είναι ο σωστός για το σπίτι σου.

Μακροπρόθεσμα, μια έξυπνη και αξιόλογη επένδυση

Με τόσους πολλούς παράγοντες για να σκεφτείς, ίσως αναρωτηθείς: «Αξίζει να επενδύσω σε μια αντλία θερμότητας;» Η απάντηση είναι ναι!

Τα ενεργειακά αποδοτικά πλεονεκτήματα των αντλιών θερμότητας σε σχέση με τα συστήματα θέρμανσης που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα τις καθιστούν έξυπνη επιλογή για σπίτια του μέλλοντος. Παρέχοντας έναν βιώσιμο, ενεργειακά αποδοτικό και βολικό τρόπο να θερμάνεις το σπίτι σου, οι αντλίες θερμότητας είναι καλές για το περιβάλλον κι επίσης αποτελούν αξιόλογη επένδυση.

Κοινοποίηση: