Επιλογή νέου συστήματος θέρμανσης

03/21/2024

Σκοπεύεις να αντικαταστήσεις ένα υπάρχον σύστημα θέρμανσης ή σκέφτεσαι να αγοράσεις νέο; Τότε μπορεί να σκέφτεσαι να περάσεις από τα συστήματα ορυκτών καυσίμων σε κάτι που επηρεάζεται λιγότερο από την αύξηση των τιμών της ενέργειας και έχει μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Επιλογές συστημάτων θέρμανσης

Κάθε σπίτι έχει διαφορετικές ανάγκες. Η επιλογή του σωστού συστήματος θέρμανσης εξαρτάται από το είδος του σπιτιού στο οποίο ζεις, τον προϋπολογισμό σου και τον τρόπο ζωής σου. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, ανάλογα με το τι ψάχνεις.

Ας δούμε τις επιλογές που έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Αντλία θερμότητας αέρα-νερού έναντι αντλίας θερμότητας εδαφικής πηγής

Οι αντλίες θερμότητας κυκλοφορούν σε διάφορους τύπους: αέρα-νερού, υψηλής, μέσης ή χαμηλής θερμοκρασίας ή εδαφικής πηγής.

Χρησιμοποιούν έως και 75 % ανανεώσιμη ενέργεια από τον αέρα ή το έδαφος και συνδέονται με πομπούς για να σας παρέχουν θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό. Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν μια ολοκληρωμένη λύση για το σπίτι, με διαφορετικούς τύπους που ανταποκρίνονται σε κάθε ανάγκη. Για παράδειγμα, οι αντλίες θερμότητας αέρα-νερού υψηλής θερμοκρασίας είναι ιδανικές για παλαιότερα σπίτια που χρησιμοποιούν θερμαντικά σώματα.

Υβριδικές αντλίες θερμότητας

Οι υβριδικές αντλίες θερμότητας συνδυάζουν υπάρχοντες λέβητες αερίου ή πετρελαίου με την τεχνολογία αντλίας θερμότητας, μεταβαίνοντας αυτόματα από τη μία λειτουργία στην άλλη ώστε να εξασφαλίζουν τις πιο αποδοτικές επιδόσεις.

Μπορείς να τις συνδυάσεις με μια σειρά πομπών για παροχή θέρμανσης, ψύξης και ζεστού νερού. Είναι εξαιρετική επιλογή για την αντικατάσταση λέβητα και φθηνότερη εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλες αντλίες θερμότητας.

Αντλίες θερμότητας αέρα-αέρα

Οι αντλίες θερμότητας αέρα-αέρα, επίσης γνωστές ως κλιματιστικά συστήματα, προσφέρουν αποδοτική λύση θέρμανσης, ψύξης και καθαρισμού του αέρα. Εύκολες στην εγκατάσταση και οικονομικά αποδοτικές, λειτουργούν σε κάθε είδους κατοικία, παλαιότερη ή νεόδμητη, μονοκατοικία, μπλοκ κατοικιών ή διαμέρισμα.

Προσφέρουν επίσης διάφορες επιλογές, με λύσεις single ή multi-split, που σημαίνει ότι μπορείς να συνδέσεις έως και πέντε εσωτερικές μονάδες σε μία εξωτερική μονάδα. Υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα σύνδεσης με δεξαμενή ζεστού νερού χρήσης.

Τι θα πρέπει να κάνεις αν σκέφτεσαι να αντικαταστήσεις το σύστημα θέρμανσής σου;

Είτε θέλεις να απαλλαγείς από τα ορυκτά καύσιμα είτε να κάνεις τα πρώτα βήματα για να μειώσεις την εξάρτησή σου από αυτά, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη σου. Σκέψου το κόστος, τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και την αποδοτικότητα. Η εύρεση της καλύτερης λύσης για την αντικατάσταση του συστήματός σου μπορεί να ασου φαίνεται δύσκολη, γι’ αυτό μίλησε με έναν από τους ειδικούς μας ή έναν εγκαταστάτη για τις διαθέσιμες επιλογές.

Για να μάθεις περισσότερα, διάβασε το blog μας σχετικά με τους τύπους αντλιών θερμότητας. Και αν εξακολουθείς να μην είσαι σίγουρος ότι η αλλαγή είναι καλή ιδέα, διάβασε στο blog μας σχετικά με τις αντλίες θερμότητας έναντι των συστημάτων ορυκτών καυσίμων.

Κοινοποίηση: