Κατανόηση της κατανάλωσης ενέργειας μιας αντλίας θερμότητας αέρα-αέρα

03/21/2024

Η ενεργειακή αποδοτικότητα βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες σκέψεις πολλών ιδιοκτητών σπιτιών, όταν προβληματίζονται για την προστασία του πλανήτη και τη μείωση των λογαριασμών τους. Αν σκέφτεσαι να εγκαταστήσεις μια αντλία θερμότητας αέρα-αέρα (γνωστή επίσης ως κλιματιστικό) για να θερμαίνεις και να ψύχεις το σπίτι σου, είναι εύλογο να θέλεις να έχεις μια ιδέα για το πόση ηλεκτρική ενέργεια θα καταναλώνει.

Τι προσδιορίζει την κατανάλωση ενέργειας μιας αντλίας θερμότητας αέρα-αέρα;

Η κατανάλωση ενέργειας μιας αντλίας θερμότητας αέρα-αέρα και το κόστος λειτουργίας της επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως:

  • Πόσο καλά μονωμένο είναι το σπίτι σου και πόσο αποτελεσματικά παραμένει ζεστό ή δροσερό.
  • Η θέση και ο προσανατολισμός του. Αν είναι προστατευμένο από τον ήλιο και τον αέρα, ίσως χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να ψυχθεί και να θερμανθεί. Αν είναι νότιου προσανατολισμού, με πολλά παράθυρα, ίσως να θερμαίνεται περισσότερο το καλοκαίρι (απαιτώντας περισσότερη ενέργεια), αλλά να είναι πιο ζεστό τον χειμώνα (και συνεπώς να χρειάζεται λιγότερη ενέργεια).
  • Πόσο μεγάλος είναι ο χώρος. Οι μεγαλύτεροι χώροι χρειάζονται περισσότερη ισχύ για να θερμανθούν και να ψυχθούν.
  • Πόσα άτομα διαμένουν στο σπίτι και ποιες είναι οι ανάγκες τους. Τα μωρά και οι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειάζονται ένα πιο ζεστό σπίτι τον χειμώνα ή να υποφέρουν περισσότερο με τη ζέστη το καλοκαίρι. Επίσης, εξαρτάται από το πόσο χρόνο περνάς στο σπίτι, π.χ. αν εργάζεσαι εκτός σπιτιού.
  • Αν έχεις περσίδες ή κουρτίνες που κρατούν τη ζέστη μέσα ή εμποδίζουν τις ακτίνες του ήλιου να μπουν.
  • Αν έχεις φωτοβολταϊκά ηλιακά πάνελ για να παρέχουν «δωρεάν» ηλεκτρική ενέργεια.

Ρόλο παίζει επίσης ο τύπος, το μέγεθος και η ισχύς των μονάδων της αντλίας θερμότητας αέρα-αέρα. Αν είναι πολύ μικρές, δεν θα είναι αποδοτικές ή αποτελεσματικές. Ενδέχεται να πρέπει να λειτουργούν πιο εντατικά για να θερμάνουν και να ψύξουν τον χώρο, καταναλώνοντας περισσότερη ενέργεια, με υψηλότερο κόστος, με μικρότερο πλεονέκτημα στην επίτευξη μιας άνετης θερμοκρασίας. Αν είναι πολύ μεγάλες, θα δημιουργούν υπερβολική ροή αέρα, που μπορεί να προκαλεί ρεύματα. Και πάλι, αυτό δεν είναι αποδοτικό και μπορεί να δημιουργεί δυσάρεστη αίσθηση.

Πώς μπορώ να μάθω περισσότερα για την αποδοτικότητα και την κατανάλωση ενέργειας μιας αντλίας θερμότητας αέρα-αέρα;

Όλες οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που πωλούνται στην ΕΕ έχουν βαθμολογία ενεργειακής απόδοσης. Αυτοί κυμαίνονται από A+++ (οι πιο αποδοτικές μονάδες) έως D (οι λιγότερο αποδοτικές), ώστε να μπορείς να πάρεις μια σωστή απόφαση. Μπορείς να βρεις τις ενεργειακές ετικέτες για όλα τα προϊόντα της Daikin στον ιστότοπό μας.

Επίσης, υπάρχουν συντελεστές εποχικού λόγου ενεργειακής απόδοσης για προϊόντα θέρμανσης και ψύξης, οι οποίοι πρέπει να χρησιμοποιούνται από όλους τους κατασκευαστές μονάδων που πωλούνται στην ΕΕ. Ο συντελεστής του εποχικού λόγου ενεργειακής απόδοσης (SEER) αναφέρεται στην ενεργειακή αποδοτικότητα κατά την ψύξη, ενώ ο εποχικός συντελεστής θερμικής απόδοσης (SCOP) αναφέρεται στην ενεργειακή αποδοτικότητα κατά τη θέρμανση. Οι συντελεστές αυτοί μετρούν την αποδοτικότητα σε ένα τυπικό περιβάλλον και την ετήσια κατανάλωση ενέργειας. Μπορείς να κάνεις μια δική σου εκτίμηση της ενέργειας που θα καταναλώνει η αντλία θερμότητας: οι περισσότεροι κατασκευαστές αναφέρουν την ετήσια κατανάλωση των μοντέλων τους (σε κιλοβατώρες) στους αντίστοιχους ιστότοπους ή στα φυλλάδιά τους. Αν γνωρίζεις πόσο χρεώνει ο προμηθευτής σου την κιλοβατώρα, μπορείς να υπολογίσεις κατά προσέγγιση πόσος θα είναι ο λογαριασμός σου – χωρίς να ξεχνάς τις παραπάνω μεταβλητές.

Κοινοποίηση: