Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για ύπνο;

03/21/2024

Οι ειδικοί σε θέματα ύπνου συνιστούν ότι η ιδανική θερμοκρασία για τον ύπνο είναι περίπου 18,3 βαθμοί Κελσίου. Όταν το υπνοδωμάτιό σου είναι σημαντικά πιο ζεστό ή πιο ψυχρό από αυτό, ενδέχεται να σε εμποδίζει να αποκοιμηθείς, αλλά και να επηρεάζει την ποιότητα της ξεκούρασής σου όταν τελικά μπορέσεις να κοιμηθείς.

Πώς επηρεάζει η θερμοκρασία του δωματίου τον ύπνο σου;

Για να χαλαρώσεις και να αποκοιμηθείς, πρέπει να αισθάνεσαι άνετα. Έτσι, αν το δωμάτιο είναι είτε υπερβολικά ζεστό ή υπερβολικά κρύο, θα δυσκολευτείς να κοιμηθείς. Η θερμοκρασία του δωματίου επηρεάζει σημαντικά το πόσο καλά κοιμάσαι, αλλά και το πώς αισθάνεσαι το πρωί.

  • Όταν είναι πολύ ζεστό

Η ιδανική θερμοκρασία του υπνοδωματίου είναι λίγο χαμηλότερη από μια άνετη θερμοκρασία διαβίωσης. Ο λόγος για αυτό είναι ότι το σώμα μας αισθάνεται υπνηλία το βράδυ πριν την ώρα του ύπνου, όταν αρχίζει να πέφτει η θερμοκρασία του κορμού μας.

Για να αρχίσουμε να αισθανόμαστε νυσταγμένοι, πρέπει να πέσει η θερμοκρασία του κορμού μας. Αν το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεσαι είναι πολύ ζεστό και η θερμοκρασία του κορμού σου παραμένει πολύ υψηλή, δεν θα επωφεληθείς από αυτήν τη φυσική υπνηλία, συνεπώς ενδέχεται να δυσκολευτείς να αποκοιμηθείς.

Όταν πια καταφέρεις να κοιμηθείς, ένα δωμάτιο που είναι πολύ ζεστό μπορεί να σου προκαλέσει νευρικότητα και διαρκείς κινήσεις και να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου στη φάση REM (γρήγορη κίνηση ματιών), με αποτέλεσμα να ξυπνάς κουρασμένος. Ο καλός ύπνος κατά τη νύχτα είναι πολύ σημαντικός για την υγεία μας, καθώς αυτό είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να ξεκουράζεται, να αποκαθίσταται και να αναζωογονείται.

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη θερμοκρασία δωματίου και ένα υπνοδωμάτιο που είναι πολύ ζεστό και ξηρό θα μπορούσε να προκαλέσει δύσπνοια ή άλλα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος.

Επίσης, οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν σε ένα πολύ ζεστό δωμάτιο. Η υπερθέρμανση κατά τη νύχτα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στους ηλικιωμένους, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και άσθμα.

  • Όταν είναι πολύ κρύο

Παρομοίως, αν το δωμάτιό σου είναι πολύ κρύο, θα είναι πιο δύσκολο να αποκοιμηθείς και να συνεχίσεις να κοιμάσαι. Τα κρύα χέρια και πέλματα μπορούν να σε εμποδίσουν να αποκοιμηθείς, ενώ τα ρεύματα μπορούν να σε ξυπνήσουν και να διαταράξουν τον ύπνο σου.

  • Όταν είναι στη σωστή θερμοκρασία

Όταν το υπνοδωμάτιό σου βρίσκεται στην ιδανική θερμοκρασία ύπνου των 18 βαθμών Κελσίου περίπου, αυτό βοηθά την παραγωγή μελατονίνης στο σώμα σου. Η μελατονίνη όχι μόνο βοηθά στον καλύτερο ύπνο, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γήρανση, την απώλεια βάρους και τη διάθεσή μας.

Έτσι, τώρα καταλαβαίνεις γιατί είναι τόσο σημαντικό να φροντίζεις ώστε τα δωμάτιά σου να είναι στην κατάλληλη θερμοκρασία για τον ύπνο.

Πώς μπορείς να μετράς και να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία του δωματίου σου;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία δωματίου ώστε να είναι ιδανική για ύπνο. Για να μην έχεις πολλές απώλειες θερμότητας τη νύχτα, μια καλή λύση είναι η σωστή μόνωση του σπιτιού σου και η προστασία του από ρεύματα αέρα.

Για να βεβαιωθείς ότι τα δωμάτιά σου δεν είναι πολύ ζεστά για ύπνο, ρύθμισε τη θέρμανση με έναν χρονοδιακόπτη ώστε να μειώνεται η θερμοκρασία το βράδυ πριν από την ώρα του ύπνου. Φρόντισε να υπάρχουν μερικά ελαφρά κλινοσκεπάσματα, αντί π.χ. για ένα βαρύ πάπλωμα, τα οποία θα μπορείς να προσθέτεις ή να αφαιρείς κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανάλογα με τις ανάγκες.

Η εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας αέρα-αέρα (γνωστή επίσης ως μονάδα κλιματισμού αντίστροφου κύκλου) είναι ένας ιδανικός τρόπος για τη μέτρηση και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας των δωματίων σου.

Οι αντλίες θερμότητας της Daikin ρυθμίζονται μέσα από την εύχρηστη εφαρμογή Onecta. Μπορείς να χρησιμοποιείς αυτήν την εφαρμογή για να αλλάζεις τη θερμοκρασία, να βλέπεις την κατανάλωση ενέργειας και να ρυθμίζεις προγράμματα θερμοκρασίας.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείς εύκολα να ρυθμίσεις την αντλία θερμότητας ώστε να ρίχνει τη θερμοκρασία του δωματίου σου στην ιδανική θερμοκρασία ύπνου πριν την ώρα του ύπνου.

Αρκεί απλώς να συνδέσεις την αντλία θερμότητας αέρα-αέρα στο οικιακό σου δίκτυο και να κατεβάσεις την εφαρμογή Onecta στο κινητό σου τηλέφωνο. Έτσι, θα έχεις απόλυτο έλεγχο όπου κι αν βρίσκεσαι. Είναι συμβατή με όλες τις αντλίες θερμότητας της Daikin (συστήματα θέρμανσης και ψύξης), δίνοντάς σου τον απόλυτο έλεγχο επί του οικιακού σου περιβάλλοντος.

Επειδή η εφαρμογή Onecta μπορεί να ενεργοποιηθεί χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές μέσω της Alexa ή του Google Home, μπορείς επίσης να την χρησιμοποιείς χωρίς να απασχολείς τα χέρια σου.

Κοινοποίηση: