Πώς μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα από τον λογαριασμό ενέργειας

03/21/2024

Με το κόστος της ενέργειας να έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ, όλοι θα αναρωτιόμαστε πώς μπορούμε να μειώσουμε την ενεργειακή κατανάλωση και πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα στους λογαριασμούς ενέργειας. Διάβασε για να μάθεις τις κορυφαίες συμβουλές μας και τα απλά βήματα στο σπίτι σου για να εξοικονομήσεις εύκολα ενέργεια.

Πώς μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα από τη θέρμανση

Οι λογαριασμοί ενέργειας βρίσκονται συνεχώς σε υψηλά επίπεδα και πάνω από το 90% της ενέργειας που χρησιμοποιούμε στο σπίτι χρησιμοποιείται για τη θέρμανση και το ζεστό νερό. Επομένως, κάνοντας το σύστημα θέρμανσης και το σπίτι σου όσο πιο αποδοτικά γίνεται, θα μπορούσες να εξοικονομήσεις πολλά χρήματα. Εδώ θα βρεις μερικές ιδέες από πού να ξεκινήσεις:

  • Μόνωσε το σπίτι σου

Έλεγξε αν χρειάζεσαι μόνωση σε σοφίτα ή σε επιτοίχια εσοχή και σκέψου να εγκαταστήσεις διπλά τζάμια αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Η μόνωση διατηρεί τη θερμότητα τον χειμώνα και διατηρεί το σπίτι άνετο και δροσερό τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι, για να θερμάνεις και να δροσίσεις το σπίτι σου καταναλώνεις πολύ λιγότερη ενέργεια, κι επομένως μειώνεις τους λογαριασμούς σημαντικά.

  • Μόνωσε για τα ρεύματα τα δωμάτιά σου

Η θερμότητα δραπετεύει μέσα από τα κενά και τις ρωγμές που πιθανώς υπάρχουν στο σπίτι σου, γι’ αυτό να ελέγχεις λεπτομερώς το κάθε δωμάτιο και να μονώσεις κάθε κενό και ρωγμή που θα βρεις. Έλεγξε τα κουφώματα στις πόρτες και τα παράθυρα, τις πρίζες, τα τζάκια, τους εξαεριστήρες και τους ανεμιστήρες, τα ανοίγματα στη σοφίτα, τα γραμματοκιβώτια και τα σημεία εισόδου για παροχές ηλεκτρικού και αερίου.

  • Εγκατάστησε μια αντλία θερμότητας

Με καλή μόνωση και μόνωση για τα ρεύματα, για να θερμάνεις τα δωμάτια καταναλώνεις πολύ λιγότερη ενέργεια. Όμως, τι θα συμβεί αν το παλιό σύστημα θέρμανσης εξακολουθεί να καταναλώνει πολλή ενέργεια; Η πιο έξυπνη κίνηση είναι να εγκαταστήσεις ένα σύστημα αντλίας θερμότητας.

Οι αντλίες θερμότητας είναι ένας ασυναγώνιστα ενεργειακά αποδοτικός και βιώσιμος τρόπος για την παροχή ενέργειας, ψύξης και ζεστού νερού. Τροφοδοτούνται από ηλεκτρικό ώστε να μπορείς να εξοικονομείς σημαντικό αριθμό χρημάτων από τον λογαριασμό αερίου. Ενώ θα χρησιμοποιείς περισσότερο ηλεκτρικό, αυτό το επιπλέον κόστος θα είναι μικρότερο από τα χρήματα που εξοικονομείς από τον λογαριασμό αερίου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αντλίες θερμότητας εξάγουν ανανεώσιμη ενέργεια από τον αέρα, το νερό ή το έδαφος και χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια για τη λειτουργία τους.

Επίσης, οι αντλίες θερμότητας έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τακτικά σέρβις ή επισκευές. Τα λειτουργικά κόστη τους είναι χαμηλά και μια καλά συντηρημένη αντλία θερμότητας μπορεί να έχει διάρκεια ζωής 10-15 χρόνια. Γι’ αυτό αποτελούν έξυπνη επένδυση μακροπρόθεσμα.

  • Φέρσου έξυπνα με τον θερμοστάτη

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να εξοικονομήσεις χρήματα από τον λογαριασμό θέρμανσης είναι χαμηλώνοντας τον θερμοστάτη. Σύντομα θα συνηθίσεις σε μια ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία και κατεβάζοντάς την κατά έναν βαθμό Κελσίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του επτά της εκατό κάθε χρόνο.

Ένας έξυπνος θερμοστάτης είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να διατηρείς τον έλεγχο της θερμοκρασίας του δωματίου σου, ώστε να μην θερμαίνεις δωμάτια χωρίς να είναι απαραίτητο. Όλες οι αντλίες θερμότητας αέρα-αέρα και τα συστήματα θερμότητας της Daikin ελέγχονται από το τηλέφωνο ή το τάμπλετ σου με την εύχρηστη εφαρμογή Onecta.

Μπορείς να αλλάξεις τη θερμοκρασία στον θερμοστάτη σου, να εξετάσεις την κατανάλωση ενέργειας και να ορίσεις προγράμματα θερμοκρασίας μέσω της εφαρμογής. Οπότε, αν ξέρεις ότι πρόκειται να λείπεις από το σπίτι όλη μέρα, μπορείς εύκολα να χαμηλώσεις τη θέρμανση και να μειώσεις τη χρήση ενέργειας.

  • Να έχεις εγκαταστήσει έναν έξυπνο μετρητή

Ζητώντας από τον πάροχο ενέργειάς σου να εγκαταστήσει έναν έξυπνο μετρητή στο σπίτι σου θα μπορούσες επίσης να μειώσεις το κόστος στον λογαριασμό ενέργειας καθώς θα μπορείς να παρακολουθείς την κατανάλωση.

Πώς ένας έξυπνος μετρητής μπορεί να σου εξοικονομήσει χρήματα;

Ένας μετρητής εξοικονόμησης ενέργειας ή ένας «έξυπνος μετρητής» δείχνει πόσο ηλεκτρικό και αέριο καταναλώνεις κάθε φορά. Έτσι, μπορείς να μάθεις περισσότερα για τη χρήση της ενέργειας και να δεις εύκολα πώς η αλλαγή στις συνήθειες σου μπορεί να μειώσει την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεις. Το να μαθαίνεις πώς οι μικρές αλλαγές μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της ενέργειας που καταναλώνεις είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εξοικονομήσεις χρήματα.

Τι επιπτώσεις έχει η ανανεώσιμη ενέργεια;

Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου, κάνοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ακόμη πιο δημοφιλείς. Οι τεχνολογίες που αξιοποιούν την ηλιακή και την αιολική ανανεώσιμη ενέργεια βρίσκονται στην ακμή τους, βοηθώντας να μειωθεί το αποτύπωμά μας στον πλανήτη. Ένα από τα οφέλη για τα νοικοκυριά είναι τα χρήματα που εξοικονομούνται από την εγκατάσταση τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας όπως τα ηλιακά πάνελ και οι αντλίες θερμότητας στο σπίτι. Καθώς αντλούν δωρεάν ενέργεια από το περιβάλλον, μπορείς να μειώσεις τους λογαριασμούς ενέργειας συμβάλλοντας θετικά για ένα καλύτερο μέλλον.

Κοινοποίηση: