Πώς χρησιμοποιείται αποδοτικά μια αντλία θερμότητας αέρα-αέρα;

03/21/2024

Οι αντλίες θερμότητας αέρα-αέρα (γνωστές επίσης ως κλιματιστικά) είναι μια ενεργειακά αποδοτική λύση θέρμανσης και ψύξης ακόμα και για σπίτια σε πολύ ζεστά ή πολύ κρύα περιβάλλοντα – έως και τους -25˚C. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να βελτιστοποιήσεις το σύστημά σου ώστε να επιτυγχάνονται άνετες θερμοκρασίες όλη τη χρονιά.

Οι αντλίες θερμότητας είναι ο πλέον αποδοτικός ενεργειακά τρόπος θέρμανσης του σπιτιού σου τον χειμώνα – πολύ πιο αποδοτικός από τη χρήση λέβητα ή συστήματος αγωγών θερμού αέρα. Επίσης, μπορούν να λειτουργήσουν ως κλιματιστικά το καλοκαίρι. Για να τις αξιοποιήσεις στο έπακρο, πρέπει να θυμάσαι τα εξής:

Στόχος η σταθερότητα

Αντί να αυξάνεις ή να μειώνεις την καθορισμένη θερμοκρασία για να πετύχεις μια άμεση ριπή ζεστού ή δροσερού αέρα, προσπάθησε να διατηρείς μια συνεχή, άνετη θερμοκρασία. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεις τη μέγιστη ενεργειακή αποδοτικότητα. Η Αυτόματη λειτουργία είναι, γενικά, ένας καλός τρόπος για να έχεις σταθερή θερμοκρασία, επειδή το σύστημα θα ψύχει ή θα θερμαίνει αυτόματα ανάλογα με τις απαιτήσεις. Όρισε τη θερμοκρασία σε διαφορετικό επίπεδο το καλοκαίρι από ό,τι τον χειμώνα, ώστε να μην αισθάνεσαι υπερβολική ζέστη ή δροσιά την αντίστοιχη εποχή και να μην καταναλώνεις άσκοπα ενέργεια. Μια θερμοκρασία της τάξης των 21˚C μπορεί να εξασφαλίζει άνετη αίσθηση όταν έξω επικρατεί παγωνιά, αλλά θα σου φαίνεται πολύ κρύα κάποια ζεστή καλοκαιρινή μέρα.

Η εσωτερική μονάδα της αντλίας θερμότητας αέρα-αέρα μετράει τη θερμοκρασία ενός δωματίου. Επειδή ο θερμός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω, ίσως πρέπει να ορίσεις υψηλότερη θερμοκρασία για τις μονάδες που βρίσκονται ψηλά στον τοίχο ή στην οροφή, σε σχέση με τη θερμοκρασία που ορίζεις για τις επιδαπέδιες μονάδες. Να θυμάσαι ότι μια άνετη ρύθμιση θερμοκρασίας όταν χρησιμοποιείς αντλία θερμότητας αέρα-αέρα μπορεί να είναι διαφορετική από την αντίστοιχη θερμοκρασία που ορίζεις όταν χρησιμοποιείς λέβητα.

Κατανόησε τις διαφορετικές λειτουργίες

Το σύστημά σου έχει διάφορες λειτουργίες για διαφορετικά σενάρια. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να χρησιμοποιείται η Αυτόματη λειτουργία, αλλά υπάρχουν περιστάσεις στις οποίες μπορεί να χρειαστεί να περάσεις σε διαφορετική λειτουργία. Για παράδειγμα, αν έχεις ανάψει φωτιά ή αν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια από τα παράθυρα μια κρύα ημέρα, η Αυτόματη λειτουργία μπορεί να μην είναι η πιο κατάλληλη επιλογή επειδή ενδέχεται να προσπαθήσει να ψύξει το δωμάτιο. Σε αυτήν την περίπτωση, προτίμησε να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία Θέρμανσης. Επίλεξε τη λειτουργία Ψύξης τις πολύ ζεστές μέρες ή επίλεξε τη λειτουργία Ανεμιστήρα αν θέλεις περισσότερη κυκλοφορία του αέρα. Υπάρχει επίσης μια λειτουργία Αφύγρανσης για να απαλλαγείς από την υγρασία στα δωμάτιά σου.

Κράτα πόρτες και παράθυρα κλειστά

Θέλεις να διατηρείς μια σταθερή θερμοκρασία και να αποφεύγεις να προσπαθούν οι μονάδες σου να θερμάνουν ή να ψύξουν τον εξωτερικό χώρο! Το να έχεις τις πόρτες κλειστές μέσα στο σπίτι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της θερμοκρασίας που έχεις ορίσει για κάθε δωμάτιο (αν, για παράδειγμα, θέλεις να είναι πιο ζεστό το καθιστικό από ό,τι το υπνοδωμάτιο). Με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψεις επίσης την έξοδο ζεστού, υγρού αέρα από το μπάνιο και την ενεργοποίηση της λειτουργίας ψύξης ή του αφυγραντήρα (λειτουργία Αφύγρανσης) σε κάποιο άλλο δωμάτιο.

Δώσε σημασία στη ροή του αέρα

Μπορείς να ανακατευθύνεις τη ροή του αέρα ή να αλλάξεις την ταχύτητα του ανεμιστήρα στις εσωτερικές μονάδες της αντλίας θερμότητας, ώστε να διοχετεύεται ο ζεστός ή ο δροσερός αέρας ακόμα καλύτερα σε όλο το δωμάτιο. Κατεύθυνε τον αέρα στον ανοικτό χώρο, όταν αυτό είναι εφικτό: αν υπάρχουν έπιπλα στην πορεία του, δεν θα κυκλοφορεί αποτελεσματικά. Παρόμοια, η εξωτερική μονάδα της αντλίας θερμότητας χρειάζεται χώρο γύρω της: τοποθέτησέ την μακριά από μεγάλα φυτά και θάμνους.

Μην ξεχνάς τον καθαρισμό και τη συντήρηση

Για να διατηρείς το σύστημα σε κορυφαία κατάσταση, μην ξεχνάς να καθαρίζεις τακτικά τα φίλτρα σκόνης των εσωτερικών μονάδων. Φρόντισε επίσης να διατηρείς την εξωτερική μονάδα καθαρή από φύλλα και άλλες ακαθαρσίες. Αν ζεις σε μια περιοχή στην οποία υπάρχουν πολλές χιονοπτώσεις, η εξωτερική μονάδα πρέπει να εγκατασταθεί σε μια βάση υπερυψωμένη από το έδαφος. Μπορεί, επίσης, να χρειάζεται να τοποθετηθεί ένα κάλυμμα για το χιόνι. Επιπλέον, φρόντισε να γίνεται σέρβις του συστήματος κάθε χρόνο από έναν επαγγελματία.

Εν συντομία, για αποδοτική θέρμανση και ψύξη του αέρα:

  1. Χρησιμοποίησε την αντλία θερμότητας αέρα-αέρα για θέρμανση τον χειμώνα, αντί για λέβητα ή σύστημα αγωγών θερμού αέρα
  • Διατήρησε μια σταθερή θερμοκρασία
  • Φρόντισε να είναι η εξωτερική μονάδα της αντλίας θερμότητας αέρα-αέρα καθαρή από φύλλα και ακαθαρσίες
  • Καθάριζε τακτικά τα φίλτρα σκόνης των εσωτερικών μονάδων της αντλίας θερμότητας
  • Κάνε κάθε χρόνο σέρβις της αντλίας θερμότητας αέρα-αέρα με έναν επαγγελματία
Κοινοποίηση: