Πώς γίνεται η εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας αέρα-αέρα;

03/21/2024

Η εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας αέρα-αέρα (γνωστή επίσης ως κλιματιστικό) είναι μια εξειδικευμένη διαδικασία. Πρέπει να ανατεθεί σε έναν ειδικό ο οποίος θα μπορεί να σε συμβουλεύσει σχετικά με την καταλληλότητα και τις προδιαγραφές και να εγκαταστήσει ποιοτικές μονάδες με την ελάχιστη δυνατή αναστάτωση, για μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Πώς γίνεται η εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας αέρα-αέρα;

Ακολουθούν έξι βασικά βήματα της εγκατάστασης μιας αντλίας θερμότητας αέρα-αέρα:

Βήμα 1: Εγκατάσταση μίας ή περισσότερων εσωτερικών μονάδων της αντλίας θερμότητας. Πρώτα, ο εργολάβος σου θα εγκαταστήσει τις εσωτερικές μονάδες (επιτοίχιες, επιδαπέδιες ή κρυφές οροφής) της αντλίας θερμότητας, οι οποίες είναι σχεδιασμένες ώστε να διοχετεύουν ζεστό ή δροσερό αέρα στα δωμάτιά σου.

Βήμα 2: Διαμόρφωση σημείων πρόσβασης μέσα στο σπίτι σου. Έπειτα, θα δημιουργήσει ένα ή περισσότερα σημεία πρόσβασης για τη σύνδεση των εσωτερικών μονάδων με την εξωτερική, ανοίγοντας μια τρύπα στον τοίχο για να περάσει η ηλεκτρική καλωδίωση και σωλήνωση αποστράγγισης.

Βήμα 3: Εγκατάσταση της εξωτερικής μονάδας της αντλίας θερμότητας. Στη συνέχεια, θα εγκαταστήσει την εξωτερική μονάδα της αντλίας θερμότητας, συνήθως αναρτώντας την στο πλάι του σπιτιού σου. Σε πιο κρύα μέρη, η μονάδα πρέπει να είναι πάνω από το έδαφος, ώστε να μην καλύπτεται από το χιόνι.

Βήμα 4: Σύνδεση ηλεκτρικής καλωδίωσης. Έπειτα, θα συνδέσει την ηλεκτρική καλωδίωση. Τα καλώδια πρέπει να μονωθούν ανάλογα με τις ανάγκες.

Βήμα 5: Σύνδεση των σωλήνων. Ο εργολάβος θα συνδέσει τις σωληνώσεις ψυκτικού υγρού οι οποίες μεταφέρουν το καυτό αέριο ή το ψυχρό υγρό στις εσωτερικές μονάδες, καθώς και τις σωληνώσεις αποστράγγισης που απομακρύνουν τα συμπυκνώματα υγρασίας. Και αυτές πρέπει να μονωθούν ανάλογα με τις ανάγκες.

Βήμα 6: Φάση ποιοτικού ελέγχου. Τέλος, θα εκτελέσει διεξοδικό έλεγχο ολόκληρου του συστήματος για να διασφαλιστεί η βέλτιστη λειτουργία του προτού τεθεί σε χρήση.

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν από την εγκατάσταση της αντλίας θερμότητας αέρα-αέρα;

Αποφάσισε αν θέλεις να ζεσταίνεις και να ψύχεις μόνο ένα δωμάτιο (θα χρειαστείς ένα «σύστημα ζεύγους») ή πολλά δωμάτια (θα χρειαστείς ένα πολλαπλό «σύστημα multi»). Επίσης, συνυπολόγισε τις ανάγκες για ζεστό νερό. Με ένα σύστημα αντλίας θερμότητας αέρα-αέρα multi-plus, μπορείς επίσης να συνδέσεις και μια μικρή οικιακή δεξαμενή ζεστού νερού χρήσης χωρητικότητας 90 ή 120 λίτρων, ιδανική για σπίτια έως 80 m².

Διάλεξε ένα υψηλής ποιότητας σύστημα αντλίας θερμότητας που θα είναι αξιόπιστο και μεγάλης διάρκειας ζωής, με υψηλό δείκτη ενεργειακής απόδοσης.

Βεβαιώσου ότι το σπίτι σου είναι καλά μονωμένο και ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στην περιοχή γύρω από τις εσωτερικές μονάδες και την εξωτερική μονάδα. Χρειάζονται επαρκή κυκλοφορία αέρα ώστε το σύστημα να λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά.

Οι αντλίες θερμότητας αέρα-αέρα λαμβάνουν το 80% της ενέργειας που χρειάζονται για τη λειτουργία τους από τον εξωτερικό αέρα. Μόνο το 20% προέρχεται από την ηλεκτρική ενέργεια. Ακόμα κι έτσι, θα χρειαστείς μια σταθερή παροχή ρεύματος για να λειτουργήσει το σύστημα.

Ανάθεσε την εγκατάσταση της αντλίας θερμότητας αέρα-αέρα σε επαγγελματίες

Χρησιμοποίησε έναν επαγγελματία εργολάβο για την εγκατάσταση της αντλίας θερμότητας αέρα-αέρα.

Πριν αρχίσει, ο εγκαταστάτης της αντλίας θερμότητας θα επιθεωρήσει το σπίτι σου για να βεβαιωθεί ότι είναι κατάλληλο για μια αντλία θερμότητας αέρα-αέρα. Θα πρέπει να σου προτείνει ποιον τύπο και ποιου μεγέθους αντλία θερμότητας χρειάζεσαι. Θα σε συμβουλεύσει πού πρέπει να τοποθετηθεί η εξωτερική μονάδα και θα συζητήσετε για τον τύπο των εσωτερικών μονάδων που θα τοποθετηθούν: επιτοίχιες, επιδαπέδιες ή κρυφές οροφής.

Τώρα, το σπίτι σου μπορεί να είναι όσο ζεστό ή δροσερό θέλεις εσύ για όλη τη διάρκεια της χρονιάς, και μπορείς να χαλαρώνεις σε απόλυτη άνεση.

Κοινοποίηση: