Πώς η θερμοκρασία εσωτερικού χώρου επηρεάζει τη σωματική και την πνευματική σου υγεία

03/21/2024

Όταν αισθανόμαστε ένα δωμάτιο κρύο ή τον αέρα σε αυτό αποπνικτικό, τότε αρχίζουμε να νιώθουμε υποτονικοί ή πεσμένοι. Ξέρεις, όμως, ότι η ιδανική θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού σου μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και την πνευματική υγεία σου με πολλούς τρόπους;

Ποια είναι η προτεινόμενη άνετη θερμοκρασία δωματίου; Η ιδανική θερμοκρασία εσωτερικού χώρου δεν συνδέεται μόνο με την άνεση, αλλά μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά τη σωματική και την πνευματική υγεία σου. Σχετιζόμενη με τη θερμοκρασία σώματος, τη γνωστική ικανότητα, την αντίσταση σε λοίμωξη, την πνευματική υγεία ή ακόμη και με συμπτώματα άνοιας, η θερμοκρασία του σπιτιού σου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ευεξία σου.

Βαθμοί ευεξίας

Η θερμοκρασία του εσωτερικού περιβάλλοντος ίσως να μην φαίνεται ότι επηρεάζει ιδιαίτερα τη γενική ηρεμία σου, αλλά θυμήσου την τελευταία φορά που βρισκόσουν σε ένα μέρος με υπερβολική ζέστη ή κρύο. Ίσως ήταν μια εκδήλωση σε έναν άβολο ζεστό χώρο ή μια μέρα εργασίας σε ένα ιδιαίτερα κρύο γραφείο. Σκέψου πόσο πολύ επηρεάστηκε όχι μόνο η διάθεση αλλά και η απόδοσή σου.

Η έκθεση του Polish Ecological Building Association’s Healthy Office υποδηλώνει ότι η θερμική άνεση επηρεάζει τη διάθεση, την απόδοση, την παραγωγικότητα και την ικανοποίηση στην εργασία. Υπερβολική ζέστη; Οι εργαζόμενοι νιώθουν υποτονικοί και κουρασμένοι. Υπερβολικό κρύο; Παλεύουν να συγκεντρωθούν. Μελέτες στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ελσίνκι και το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley υποστηρίζουν αυτήν την άποψη: οι επιστήμονες βρήκαν ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων ήταν μεγαλύτερη στους 21-22°C. Κάθε αύξηση 1°C προκαλεί πτώση της παραγωγικότητας κατά 2%.

Τι είναι η υγιεινή θερμοκρασία εσωτερικού χώρου;

Αν το σπίτι σου είναι κρύο και με υγρασία, ευνοούνται οι συνθήκες για να δημιουργηθεί υγρασία και μούχλα. Μια θερμοκρασία εσωτερικού χώρου χαμηλότερη από 16°C αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος και άλλων αναπνευστικών παθήσεων, ενώ μια θερμοκρασία χαμηλότερη από 12°C στρεσάρει το καρδιαγγειακό σύστημα. Ένα κρύο σπίτι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και σύγχυσης. Αν υποφέρεις από χρόνιους πόνους, η κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί. Αν το περιβάλλον είναι υπερβολικά ζεστό και αποπνικτικό, μπορούμε να αποκτήσουμε πονοκεφάλους ή ερεθισμό της βλεννογόνου, ή ίσως να νιώθουμε υπερβολική κόπωση και αδυναμία συγκέντρωσης.

Ποια είναι η προτεινόμενη άνετη θερμοκρασία δωματίου;

Επομένως, ποια είναι η προτεινόμενη θερμοκρασία εσωτερικού χώρου; Εξαρτάται από το δωμάτιο, αλλά οι 20°C είναι μια καλή βάση. Τα μπάνια θα πρέπει να είναι πιο ζεστά, μεταξύ 22 και 24°C, για να αποφεύγουμε το σοκ όταν βγαίνουμε από ένα ζεστό ντους. Τα υπνοδωμάτια των ενηλίκων πρέπει να είναι πιο δροσερά, μεταξύ 16 και 19°C, καθώς η θερμοκρασία του σώματός μας μειώνεται κατά τον ύπνο. Κοιμόμαστε καλύτερα αν το εσωτερικό ρυθμιστικό σύστημά μας δεν χρειάζεται να λειτουργεί σκληρά. Έχετε υπόψη, ωστόσο, ότι ένα υπερβολικά κρύο υπνοδωμάτιο μπορεί να δυσκολεύει τον ύπνο ή τη μελέτη αν λειτουργεί και ως χώρος μελέτης.

Τα δωμάτια των παιδιών θα πρέπει να έχουν θερμοκρασία μεταξύ 17-20°C. Αν ένα παιδικό δωμάτιο είναι πολύ ζεστό κι επομένως ο αέρας είναι ξηρός, μπορεί να προκληθούν αναπνευστικά προβλήματα. Για μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα ο ύπνος σε ένα ιδιαίτερα ζεστό υπνοδωμάτιο λένε ότι σχετίζεται με εμφράγματα, άσθμα και εγκεφαλικά επεισόδια. Σύμφωνα με μελέτες, η σωματική απόδοση σε ηλικιωμένους – από την ικανότητά τους να σηκωθούν από μια καρέκλα έως το πόσο γρήγορα περπατούν – επηρεάζεται αρνητικά από την υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Ισορροπημένη θερμοκρασία, καλύτερη ζωή

Η καθημερινότητα, η εργασία και ο ύπνος στην ιδανική θερμοκρασία χαρίζουν στο σώμα σου περισσότερη ξενοιασιά. Αν δεν πρέπει να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία συνεχώς, μπορείς να αξιοποιήσεις αυτήν την ενέργεια σε άλλα πράγματα.

Επίλεξε το σωστό θερμόμετρο εσωτερικού χώρου

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις ένα καλό θερμόμετρο εσωτερικού χώρου για να ελέγχεις την εσωτερική θερμοκρασία. Ένας ψηφιακός θερμοστάτης είναι ιδανικός, καθώς σου επιτρέπει να εντοπίσεις τη θερμοκρασία εσωτερικού χώρου με ακρίβεια και ευαισθησία.

Οι λύσεις της Daikin σε βοηθούν να βρεις τη σωστή θερμοκρασία, διασφαλίζοντας αδιάκοπα άνεση και ευεξία για σένα και την οικογένειά σου.

Κοινοποίηση: