Πώς να επιλέξεις αντλία θερμότητας

03/21/2024

Οι αντλίες θερμότητας είναι το νέο σλόγκαν σε όλη την Ευρώπη ως βιώσιμη εναλλακτική λύση για θέρμανση. Όχι μόνο μπορούν να παρέχουν μια λύση «όλα σε ένα» για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης, αλλά βασίζονται επίσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ποια είναι η κατάλληλη για εσένα;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αντλιών θερμότητας. Ο κατάλληλος τύπος για εσάς θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες, τον προϋπολογισμό και το σπίτι σου. Πριν επενδύσεις, λοιπόν, ας ρίξουμε μια ματιά στις διάφορες αντλίες θερμότητας και ας δούμε τι σου ταιριάζει.

Είναι κατάλληλη η αντλία θερμότητας για το σπίτι μου;

Μια αντλία θερμότητας είναι αποτελεσματική και βιώσιμη. Η εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας για τη θέρμανση και την ψύξη του σπιτιού σου είναι μια εξαιρετική επιλογή για νέα κατασκευή, καθώς και για ανακαίνιση.

Πώς να επιλέξω τη σωστή αντλία θερμότητας;

Αντλία θερμότητας αέρα-αέρα

Οι αντλίες θερμότητας αέρα-αέρα είναι επίσης γνωστές ως κλιματιστικά συστήματα. Διαθέτουν εσωτερική και εξωτερική μονάδα, που ονομάζεται σύστημα single split. Μπορείς επίσης να επιλέξεις μία εξωτερική μονάδα που συνδέεται με έως και πέντε εσωτερικές μονάδες, γνωστό ως σύστημα multi-split.

Οι κύριες λειτουργίες τους είναι η θέρμανση και η ψύξη. Με ορισμένα συστήματα multi-split, μπορείς να συνδέσεις ακόμη και δεξαμενή ζεστού νερού. Είναι μια λύση για έναν μόνο χώρο και η φθηνότερη και απλούστερη στην εγκατάσταση. Υπάρχουν διάφοροι τύποι: επιτοίχιος – ο πιο συνηθισμένος – επιδαπέδιος και κρυφός.

Αντλία θερμότητας αέρα-νερού

Οι κύριες λειτουργίες των αντλιών θερμότητας αέρα-νερού είναι η θέρμανση, η ψύξη και η παραγωγή ζεστού νερού μέσω συνδέσεων με πομπούς.

Οι αντλίες θερμότητας αέρα-νερού μπορούν να είναι χαμηλής, μεσαίας ή υψηλής θερμοκρασίας. Συνήθως διαθέτουν μια εσωτερική και μια εξωτερική μονάδα και λειτουργούν με σύνδεση σε διάφορους πομπούς. Συχνά διαθέτουν ενσωματωμένες δεξαμενές ζεστού νερού.

Οι αντλίες θερμότητας χαμηλής θερμοκρασίας προορίζονται για συστήματα που δεν απαιτούν θερμοκρασίες νερού υψηλότερες από 55°C. Είναι καλύτερες για νεόδμητες κατοικίες, καθώς μπορούν να συνδεθούν με υποδαπέδια θέρμανση, θερμοπομπούς αντλίας θερμότητας και θερμαντικά σώματα χαμηλής θερμοκρασίας.

Οι αντλίες θερμότητας υψηλής θερμοκρασίας είναι καλύτερες για παλαιότερες κατοικίες και αντικαταστάσεις λεβήτων. Μπορούν να συνδεθούν με θερμαντικά σώματα υψηλής θερμοκρασίας που απαιτούν μερικές φορές θερμοκρασίες νερού έως και 70°C, καθώς και με θερμοπομπούς αντλίας θερμότητας.

Οι αντλίες θερμότητας μέσης θερμοκρασίας είναι κατάλληλες για τους περισσότερους τύπους κατοικιών. Είναι συμβατές με τα περισσότερα θερμαντικά σώματα.

Αντλία θερμότητας εδάφους-νερού

Οι αντλίες θερμότητας εδάφους-νερού ή οι αντλίες θερμότητας εδαφικής πηγής παράγουν θερμότητα από το έδαφος και είναι κατάλληλες για νεόδμητα κτίρια και αντικατάσταση υφιστάμενων αντλιών θερμότητας εδαφικής πηγής. Μπορούν να λειτουργήσουν πολύ αποτελεσματικά ακόμη και σε περιοχές με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Διαθέτουν μόνο εσωτερική μονάδα και απαιτούν την πιο εκτεταμένη εγκατάσταση, με διάτρηση στο έδαφος για την τοποθέτηση του εναλλάκτη θερμότητας.

Οι αντλίες θερμότητας εδάφους-νερού μπορούν να εγκατασταθούν οριζόντια ή κατακόρυφα.

  • Ένα οριζόντιο κλειστό κύκλωμα περιλαμβάνει σωλήνες τοποθετημένους σε ένα επίπεδο στο έδαφος, ακριβώς κάτω από τη γραμμή παγετού (περίπου 1-2,5 μέτρα βάθος). Η εγκατάσταση απαιτεί μεγάλη έκταση για να εξασφαλιστεί επαρκής εξαγωγή θερμότητας από το έδαφος.
  • Ένα κατακόρυφο σύστημα περιλαμβάνει σωλήνες τοποθετημένους σε μία ή περισσότερες οπές, που εκτείνονται βαθιά στο έδαφος (περίπου 15-120 μέτρα). Απαιτούν πιο εκτεταμένες εργασίες και συνήθως χρησιμοποιούνται όταν η περιοχή είναι πολύ μικρή για να υποστηρίξει ένα οριζόντιο σύστημα.

Οι αντλίες θερμότητας εδάφους-νερού συνδέονται με υποδαπέδια θέρμανση, θερμοπομπούς αντλίας θερμότητας και θερμαντικά σώματα χαμηλής θερμοκρασίας.

Υβριδική αντλία θερμότητας

Οι υβριδικές αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν συνδυασμό ορυκτής, ηλεκτρικής και ανανεώσιμης ενέργειας. Συνήθως διαθέτουν εσωτερική και εξωτερική μονάδα, με την εσωτερική μονάδα να λειτουργεί ως λέβητας.

Οι υβριδικές αντλίες θερμότητας μπορούν να εναλλάσσουν αυτόματα τη λειτουργία τους μεταξύ αντλίας θερμότητας μόνο, συνδυασμένης λειτουργίας ή φυσικού αερίου μόνο, ώστε να διασφαλίζεται η αποδοτικότητα.

Αποτελούν καλή εναλλακτική λύση έναντι των λεβήτων συμπύκνωσης αερίου, καθώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υπάρχουσες συνδέσεις αερίου. Μπορούν να συνδεθούν με θερμαντικά σώματα υψηλής και χαμηλής θερμοκρασίας, υποδαπέδια θέρμανση και θερμοπομπούς αντλίας θερμότητας.

Μπορείς να συνδυάσεις τον υπάρχοντα λέβητά σου με νέα εξωτερική μονάδα και να χρησιμοποιήσεις ανανεώσιμη ενέργεια. Μια υβριδική αντλία θερμότητας πολλαπλών εξωτερικών χώρων σου επιτρέπει να συνδυάσεις την εσωτερική σου μονάδα με κλιματιστικά.

Ενεργειακά αποδοτικές αντλίες θερμότητας προσαρμοσμένες στις ανάγκες σου

Δεν υπάρχει μία λύση που να ταιριάζει σε όλους όταν πρόκειται για αντλίες θερμότητας. Το ιδανικό σύστημα για εσένα θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως οι ανάγκες, ο προϋπολογισμός και ο τύπος κατοικίας σου.

Συμβουλέψου έμπειρους εγκαταστάτες για να διασφαλίσεις ότι θα βρεις την λύση που ανταποκρίνεται καλύτερα στον τρόπο ζωής σου.

Κοινοποίηση: