Πώς να επιλέξω μια αντλία θερμότητας αέρα-αέρα

03/21/2024

Θέλεις να αξιοποιήσεις στο έπακρο την αντλία θερμότητας αέρα-αέρα (γνωστή επίσης ως κλιματιστικό) ώστε να θερμαίνει και να ψύχει το σπίτι σου αποτελεσματικά και αποδοτικά. Είναι σημαντικό να επιλέξεις την κατάλληλη λύση για τις ανάγκες σου. Η απόδοση, η ισχύς, το στυλ, η πρακτικότητα, η ενεργειακή αποδοτικότητα, οι επιπτώσεις για το περιβάλλον και το κόστος, όλα αυτά είναι παράγοντες που έχουν σημασία.

Διάβασε εδώ τι πρέπει να λάβεις υπόψη:

  • Αποφάσισε τι πρέπει να κάνει η αντλία θερμότητας αέρα-αέρα. Πρέπει να παρέχει κατά κύριο λόγο θέρμανση ή ψύξη; Πρέπει να τα κάνει και τα δύο; Χρειάζεσαι ειδικές επιλογές, όπως εξαερισμό ή αφύγρανση; Πρέπει να παρέχει και ζεστό νερό; Αν ναι, ίσως μπορείς να συνδέσεις το σύστημα σε μια δεξαμενή ζεστού νερού. Τέλος, μήπως πρέπει να λειτουργεί σε πολύ κρύο ή πολύ ζεστό περιβάλλον;
  • Λάβε υπόψη τον χώρο σου. Πόσο μεγάλος είναι; Όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος, τόσο πιο ισχυρό θα πρέπει να είναι το σύστημα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπολογιστεί σωστά η ισχύς. Αν εγκατασταθεί μια μονάδα υπερβολικά μεγάλη, θα δημιουργεί ένα άβολο ρεύμα αέρα, ενώ αν είναι πολύ μικρή τα αποτελέσματα θα είναι απογοητευτικά. Ιδανικά, το σπίτι σου πρέπει να είναι καλά μονωμένο για να μπορεί να διατηρεί τη σωστή θερμοκρασία. Έτσι, αυτά τα συστήματα είναι ιδιαίτερα κατάλληλη επιλογή για νεόδμητα ή ανακαινισμένα σπίτια.
  • Τι ταιριάζει στο στυλ του εσωτερικού σου χώρου. Σίγουρα δεν θέλεις οι εσωτερικές μονάδες της αντλίας θερμότητας αέρα-αέρα να ξεχωρίζουν για τους λάθος λόγους. Ευτυχώς, η Daikin προσφέρει μια γκάμα κομψών επιτοίχιων μοντέλων. Μπορείς να τοποθετήσεις επιδαπέδιες μονάδες με διακριτικό τρόπο, κάτω από τα περβάζια των παραθύρων. Εναλλακτικά, μπορείς ακόμα και να χρησιμοποιήσεις κρυφές μονάδες οροφής με αθέατη εγκατάσταση σε ψευδοροφές.
  • Μην ξεχνάς τον εξωτερικό χώρο. Οι εξωτερικές μονάδες των αντλιών θερμότητας αέρα-αέρα πρέπει να τοποθετηθούν με προσοχή ώστε να υπάρχει επαρκής ροή αέρα τριγύρω τους για να λειτουργούν κανονικά. Μπορούν να στερεωθούν σε τοίχους ή στην οροφή ή να τοποθετηθούν στο έδαφος. Εκτός από το ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν εμπόδια τριγύρω, πρέπει επίσης να τις διατηρείς καθαρές από φύλλα, σκόνες ή χιόνι.
  • Εστίασε στην ενεργειακή αποδοτικότητα. Αυτός είναι ο παράγοντας-κλειδί για να κρατήσεις τα κόστη χαμηλά. Δες τους συντελεστές ενεργειακής αποδοτικότητας για τα διαφορετικά μοντέλα αντλιών θερμότητας αέρα-αέρα, που κυμαίνονται από A+++ (η ανώτερη) μέχρι D (η χαμηλότερη). Η Daikin προσφέρει μονάδες με συντελεστές που φτάνουν έως A+++ στη θέρμανση και την ψύξη. Επίσης, έλεγξε τις εποχιακές βαθμολογίες απόδοσης για τα προϊόντα θέρμανσης και ψύξης (γνωστές ως τιμές SEER και SCOP) που μετρούν τη συνολική ετήσια κατανάλωση ενέργειας με βάση ένα τυπικό καθημερινό περιβάλλον.
  • Σκέψου τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι αντλίες θερμότητας αέρα-αέρα είναι συστήματα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, τα οποία έχουν μικρότερη περιβαλλοντική επίπτωση σε σχέση με τους λέβητες αερίου, τα συστήματα θέρμανσης με πετρέλαιο ή ακόμα και με τα ηλεκτρικά συστήματα. Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και λαμβάνουν από το ηλεκτρικό δίκτυο μόνο το 20% της ενέργειας που παρέχουν κατά τη λειτουργία τους, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από τον αέρα. Επίσης, τα μοντέλα της Daikin χρησιμοποιούν το ψυκτικό μέσο R-32, το οποίο έχει χαμηλό δυναμικό θέρμανσης του πλανήτη.
  • Σχεδίασε την εγκατάστασή σου. Απευθύνσου σε έναν επαγγελματία εγκαταστάτη για να σου εξηγήσει τη διαδικασία, να σε βοηθήσει να αξιολογήσεις αν το σπίτι σου είναι κατάλληλο για μια αντλία θερμότητας αέρα-αέρα και ποιον τύπο μονάδων χρειάζεσαι, καθώς και να σου αναλύσει τα κόστη των μονάδων και της εγκατάστασης. Μην περιμένεις μέχρι να το χρειαστείς: δώσε λίγο χρόνο για να κάνεις τη σωστή επιλογή τώρα.

Όταν καταλήξεις στα σωστά στοιχεία σύμφωνα με τα παραπάνω σημεία, ξέρεις ότι ξεκινάς σωστά για ένα σύστημα θέρμανσης και ψύξης με μεγάλη διάρκεια ζωής και υψηλή απόδοση, που θα σου προσφέρει απόλυτο έλεγχο όλη τη χρονιά.

Κοινοποίηση: