Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να ρυθμίζεις την αντλία θερμότητας αέρα-αέρα (γνωστή επίσης ως κλιματιστικό) το καλοκαίρι;

03/21/2024

Η συνηθισμένη συμβουλή να έχεις το σπίτι σου στην ίδια θερμοκρασία όλη τη χρονιά ενδέχεται να σε κάνεις να μη νιώθεις άνετα, να σου κοστίσει περισσότερα σε λογαριασμούς ενέργειας και να είναι επιβαρυντική για το περιβάλλον. Η θερμοκρασία που σου φαίνεται σωστή τον χειμώνα μπορεί να προκαλέσει υπερβολικά ψυχρή αίσθηση το καλοκαίρι. Ποια είναι η λύση;

Πώς σε κρατάει δροσερό η αντλία θερμότητας αέρα-αέρα το καλοκαίρι;

Η αντλία θερμότητας αέρα-αέρα είναι ένα κλιματιστικό σύστημα. Λειτουργεί εξάγοντας τη θερμότητα από το εσωτερικό του σπιτιού σου μέσω μίας ή περισσότερων εσωτερικών μονάδων, και μεταφέροντάς την στο εξωτερικό περιβάλλον, μέσω μιας εξωτερικής μονάδας που είναι τοποθετημένη διακριτικά στο εξωτερικό του σπιτιού σου. Αυτό είναι το αντίστροφο της διαδικασίας με την οποία η αντλία θερμότητας αέρα-αέρα θερμαίνει το σπίτι σου τις κρύες μέρες.

Σε ποια θερμοκρασία θα πρέπει να την ρυθμίζεις όταν ο καιρός είναι ζεστός;

Πολλοί λένε συχνά ότι πρέπει να διατηρείς μια γενική θερμοκρασία της τάξης των 21-22˚C όλη τη χρονιά, αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερβολικά ψυχρή αίσθηση το καλοκαίρι.

Κατά την ψύξη του σπιτιού σου, πρέπει να στοχεύεις σε μια διαφορά 4˚C ανάμεσα στην εξωτερική και την εσωτερική θερμοκρασία. Τυχόν υπέρβαση αυτής της διαφοράς σημαίνει ότι ρισκάρεις να προκαλέσεις σοκ στο σώμα σου όταν βγεις έξω, πράγμα που θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για την υγεία σου. Η διατήρηση της θερμοκρασίας σε αυτό το εύρος θα έχει επίσης ωφέλιμα αποτελέσματα για την κατανάλωση ενέργειας.

Όμως, εν τέλει σημασία έχει το πώς νιώθεις άνετα εσύ και οι άνθρωποι γύρω σου. Να θυμάσαι ότι μερικοί από εμάς υποφέρουμε από τη ζέστη περισσότερο από άλλους, για παράδειγμα οι ηλικιωμένοι ή τα μωρά. Επίσης, ούτε στα κατοικίδιά μας αρέσει η υπερβολική ζέστη ή το υπερβολικό κρύο.

Εξαρτάται επίσης από το δωμάτιο, καθώς μπορεί να θέλεις τα υπνοδωμάτια να είναι πιο δροσερά από το καθιστικό. Ο αριθμός των παραθύρων ενός δωματίου, ή το εάν υπάρχουν κουρτίνες ή χαλιά, μπορεί να επιδράσει σημαντικά στο πόσο δροσερός σού φαίνεται ένας χώρος.

Ποια ρύθμιση είναι η καλύτερη όταν βρίσκεσαι στο σπίτι τις ζεστές μέρες;

Ανεξάρτητα από το εάν η θερμοκρασία σου ελέγχεται στο δωμάτιο ή μέσω της εφαρμογής Onecta, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε πολλές ρυθμίσεις για όλες τις περιστάσεις. Μπορείς να δημιουργήσεις διαφορετικά προγράμματα με έως και έξι ρυθμίσεις θερμοκρασίας ανά ημέρα για εφτά ημέρες, με μία θερμοκρασία για τις ώρες που συνήθως βρίσκεσαι στο σπίτι και μια άλλη για όταν λείπεις. Έτσι, δεν υπάρχει ανάγκη να ξοδεύεις χρήματα επιλέγοντας να γίνεται ψύξη (ή θέρμανση) σε μια σταθερή θερμοκρασία διαρκώς.

Επίσης, αν έχεις ένα σύστημα αντλίας θερμότητας αέρα-αέρα τύπου multi-split, δηλαδή με μία εξωτερική μονάδα και έως πέντε εσωτερικές, μπορείς να ρυθμίσεις το σύστημά σου για διαφορετική θερμοκρασία σε κάθε δωμάτιο.

Ρυθμίσεις θερμοκρασίας τον χειμώνα σε σύγκριση με το καλοκαίρι – πρέπει να είναι διαφορετικές; Εν συντομία: πιθανότατα ναι. Δεν έχει νόημα να διατηρείται η ίδια θερμοκρασία όλη τη χρονιά αν δεν σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα – και αν σου κοστίζει περισσότερο. Επιπλέον, ενδέχεται να μην είναι η πιο βιώσιμη προσέγγιση σε όρους προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αντλία θερμότητας αέρα-αέρα σού προσφέρει τόσο μεγάλη ευελιξία και προσαρμοστικότητα.

Κοινοποίηση: