Στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας των αντλιών θερμότητας

03/21/2024

Μπορεί να σκέφτεσαι να προχωρήσεις σε εγκατάσταση αντλίας θερμότητας λόγω των περιβαλλοντικών ή οικονομικών πλεονεκτημάτων της. Είναι πραγματικά ενεργειακά αποδοτική μια αντλία θερμότητας; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην κατανάλωση ενέργειας των αντλιών θερμότητας και ας δούμε πώς μπορείς να επιτύχεις βελτιωμένη αποδοτικότητα και χαμηλότερο κόστος με αντλία θερμότητας στο σπίτι σου.

Κατανάλωση ενέργειας αντλίας θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας είναι ένα βιώσιμο σύστημα κλιματισμού. Εξάγουν θερμότητα από τον αέρα, το νερό ή το έδαφος και τη χρησιμοποιούν για να παρέχουν θέρμανση, ψύξη ή ζεστό νερό για το σπίτι σου.

Εκτός αν χρησιμοποιείς μια αντλία θερμότητας ως μέρος ενός υβριδικού συστήματος – όπου συνδυάζεις αντλία θερμότητας με λέβητα φυσικού αερίου – δεν βασίζεσαι σε ορυκτά καύσιμα και δεν θα πληρώνεις καθόλου φυσικό αέριο.

Οι αντλίες θερμότητας αντλούν έως και το 75% της ενέργειας που χρειάζονται εντελώς δωρεάν από τη φύση, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία του συμπιεστή και του εναλλάκτη θερμότητας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα υψηλό λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Διάφοροι παράγοντες καθορίζουν πόση ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιεί μια αντλία θερμότητας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το κλίμα, το μέγεθος του σπιτιού σου και το πόσο καλά μονωμένο είναι, καθώς και το αν η αντλία θερμότητας παρέχει ζεστό νερό ή ψύξη.

Γενικά, η αποδοτική κατανάλωση εξαρτάται από τη σωστή αντλία θερμότητας, τη σωστή εγκατάσταση και τη σωστή χρήση.

Αποδοτικότητα αντλίας θερμότητας

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τις αντλίες θερμότητας βασίζεται στον λεγόμενο συντελεστή εποχιακής απόδοσης (CoP), ο οποίος επιτρέπει τη διακύμανση της απόδοσης κατά τη διάρκεια του έτους. Μια αντλία πρέπει να δουλεύει πολύ περισσότερο τον χειμώνα απ’ ό,τι το καλοκαίρι.

Ο CoP υπολογίζεται με τη μέτρηση της ενέργειας που εισάγεται (ηλεκτρική ενέργεια) και της ενέργειας (θερμότητα) που εξάγεται. Μια αντλία θερμότητας παράγει συνήθως 4 kWh θερμότητας από 1 kWh ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία μπορεί να είναι φθηνότερη από τους λογαριασμούς σου για το φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια ενός έτους. Υπάρχουν επίσης τρόποι με τους οποίους μπορείς να αυξήσεις ακόμη περισσότερο την αποδοτικότητα.

Η μόνωση επηρεάζει την αποδοτικότητα κάθε συστήματος θέρμανσης. Βεβαιώσου ότι όλοι οι τοίχοι, οι σοφίτες και τα παράθυρα είναι κατάλληλα μονωμένα, ώστε να μειωθεί το φορτίο εργασίας της αντλίας θερμότητας και, ως εκ τούτου, η κατανάλωσή της.

Μπορείς επίσης να ελαχιστοιποιήσεις την κατανάλωση με τους εξής τρόπους:

  • διασφαλίζοντας ότι η αντλία θερμότητας είναι σωστά ρυθμισμένη και προσαρμοσμένη για το σύστημα θέρμανσής σου,
  • διατηρώντας τη θερμοκρασία σχετικά σταθερή και όχι κλείνοντάς την εντελώς τη νύχτα,
  • περιορίζοντας τη θερμοκρασία ροής του νερού θέρμανσης σε ένα άνετο επίπεδο,
  • διενεργώντας τακτική συντήρηση στο σύστημά σου.

Για να μεγιστοποιήσεις πραγματικά την αποδοτικότητα και να μειώσεις τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, σκέψου το ενδεχόμενο να συνδυάσεις μια αντλία θερμότητας με άλλα συστήματα, όπως υποδαπέδια θέρμανση και ηλιακά πάνελ.

Αντλία θερμότητας και ηλιακά πάνελ

Αν συνδυάσεις μια αντλία θερμότητας με ηλιακά πάνελ, η αποδοτικότητα και των δύο συστημάτων μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν η ηλιοφάνεια είναι μικρότερη, μια αντλία θερμότητας μπορεί να εξασφαλίσει θέρμανση επειδή αντλεί θερμότητα από τον αέρα ή το έδαφος. Το καλοκαίρι, η αντλία θερμότητας μπορεί να τροφοδοτείται από τα ηλιακά πάνελ χωρίς να εξαρτάται από το ηλεκτρικό δίκτυο.

Ο συνδυασμός ηλιακού πάνελ και αντλίας θερμότητας μπορεί να ανεβάσει τον CoP έως τέσσερις ή περισσότερες μονάδες παρεχόμενης θερμότητας για κάθε μονάδα ενέργειας που καταναλώνεται.

Η σύνδεση αντλίας θερμότητας με ηλιακά πάνελ αυξάνει την αποδοτικότητά της, με αποτέλεσμα να απορροφάται λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο και να μειώνεται το κόστος. Επιτρέπει στους ιδιοκτήτες κατοικιών να γίνουν πιο ανεξάρτητοι ενεργειακά – παράγοντας τη δική τους ενέργεια χωρίς να βασίζονται στις εταιρείες κοινής ωφέλειας.

Κοινοποίηση: