Συστήματα θέρμανσης για νεόκτιστα σπίτια

03/21/2024

Καθώς οι ιδιοκτήτες σπιτιών ψάχνουν να απομακρυνθούν από συστήματα θέρμανσης που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, ειδικά σε νέες οικοδομικές κατασκευές, οι αντλίες θερμότητας γίνονται μια όλο και πιο δημοφιλής επιλογή. Έχουν μικρότερη επίδραση στο περιβάλλον και είναι πιο βιώσιμες, και είναι πιο οικονομικές. Εδώ θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι αν σκέφτεσαι να αγοράσεις μία για το δικό σου νεόκτιστο σπίτι.

Οικονομικές και με μικρή επίδραση στο περιβάλλον, οι αντλίες θερμότητας αποτελούν μια λύση θέρμανσης, ψύξης και παραγωγής ζεστού νερού όλο τον χρόνο. Μεταφέρουν θερμότητα στους πομπούς όπως καλοριφέρ και ενδοδαπέδια θέρμανση, για να διασφαλιστεί ότι η θερμοκρασία στο σπίτι σου είναι κατάλληλη για τις ανάγκες σου.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αντλιών θερμότητας, κατάλληλες για όλους τους τύπους σπιτιών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται αέρα-αέρα (συχνά αναφέρονται ως κλιματιστικά), αέρα-νερού και εδαφικής πηγής (γεωθερμικές). Σε νεόκτιστα σπίτια, η ιδανική αντλία θερμότητας είναι μια αντλία θερμότητας αέρα-νερού χαμηλής θερμοκρασίας.

Τι είναι οι αντλίες θερμότητας αέρα-νερού και εδαφικής πηγής;

Οι αντλίες θερμότητας αέρα-νερού χρησιμοποιούν την εξωτερική θερμοκρασία για να εξάγουν θερμότητα. Αυτές είναι οι πιο κοινές αντλίες θερμότητας, κατάλληλες για χρήση σε όλους τους τύπους σπιτιών: ανεξάρτητες μονοκατοικίες, με μεσοτοιχία και διαμερίσματα. Απαιτείται μικρή ποσότητα ρεύματος, παρόλο που χρησιμοποιείται μόνο το 25% περίπου από τη συνολική ενέργεια.

Οι αντλίες θερμότητας εδαφικής πηγής (γεωθερμικές) χρησιμοποιούν ένα σύστημα που ενσωματώνεται στο έδαφος για την εξαγωγή θερμότητας. Για αυτόν τον λόγο είναι κατάλληλες για σπίτια με την απαραίτητη γη για εργασίες στο έδαφος ή ένα σύστημα διάτρητης οπής. Και πάλι, απαιτείται μικρή ποσότητα ρεύματος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαφορά ανάμεσα στις αντλίες θερμότητας αέρα-νερού και εδαφικής πηγής, δες στο blog μας.

Ποια είναι τα οφέλη εγκατάστασης μιας αντλίας θερμότητας σε ένα νεόκτιστο σπίτι;

Ως ευέλικτη λύση θέρμανσης, ψύξης και ζεστού νερού, οι αντλίες θερμότητας είναι ιδανικά κατάλληλες για ένα νεόκτιστο σπίτι όπου μπορείς να επιλέξεις ποιους πομπούς θα χρησιμοποιήσεις, όπως ενδοδαπέδια θέρμανση, θερμοπομπούς ή καλοριφέρ. Όλες οι ανάγκες στο σπίτι σου καλύπτονται με ένα σύστημα.

Επίσης, μια αντλία θερμότητας θα σου παρέχει ζεστό νερό. Ένα σύστημα εσωτερικού χώρου που έχει ενσωματωμένη μια δεξαμενή ζεστού νερού είναι η βασική μορφή. Μπορείς να συνδυάσεις αντλίες θερμότητας με πρόσθετες πηγές θερμότητας, όπως θερμοδοχεία και θερμικά ηλιακά πάνελ, για παραγωγή ζεστού νερού. Αυτό σου παρέχει ακόμη μεγαλύτερη απόδοση. Καθώς οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν κυρίως ανανεώσιμη ενέργεια, μπορούν να μειώσουν το κόστος στους λογαριασμούς ενέργειας, και η εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας μπορεί να αυξήσει την αξία του σπιτιού σου.

Ενώ οι ανάγκες για σέρβις είναι ελάχιστες, οι αντλίες θερμότητας χρειάζονται κατάλληλη συντήρηση για την παράταση της διάρκειας ζωής τους.

Μαζί με τα υπόλοιπα οφέλη τους, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των αντλιών θερμότητας είναι ότι παρέχουν ευελιξία όσον αφορά το σχήμα, το μέγεθος και τον χειρισμό. Με την επιλογή μιας αντλίας θερμότητας διασφαλίζεις ότι το σπίτι σου είναι ενεργειακά αποδοτικό, βιώσιμο και άνετο όλο τον χρόνο.

Θέλεις να εξοικονομείς ενέργεια με μια αντλία θερμότητας για το νεόκτιστο σπίτι σου; Η Daikin είναι η λύση.

Κοινοποίηση: