Τα πλεονεκτήματα της ανανεώσιμης ενέργειας

03/21/2024

Η ανανεώσιμη ενέργεια είναι εξαιρετικά σημαντική. Καθώς πολλές χώρες αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς αυξημένες τιμές στα καύσιμα και την κλιματική κρίση, η ανανεώσιμη ενέργεια είναι πιο οικονομική και καλύτερη για την υγεία μας, καθώς και για τον πλανήτη μας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πολλές, από ηλιακή και αιολική μέχρι υδροηλεκτρική, της παλίρροιας, γεωθερμική και βιομάζα.

Τα πλεονεκτήματα της ανανεώσιμης ενέργειας

Τα οφέλη από τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ξεκάθαρα, προσθέτοντας και τη θετική επίπτωση στην υγεία των ανθρώπων και του πλανήτη μας.

Η χρήση ανανεώσιμης ενέργειας μειώνει τις εκπομπές που δημιουργούν τα ορυκτά καύσιμα. Τα ορυκτά καύσιμα ισοδυναμούν με βλαβερά αέρια, που σημαίνει περισσότερες αναπνευστικές παθήσεις, καθώς και θέρμανση του πλανήτη.

Τα συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας απαιτούν λιγότερη συντήρηση. Μειώνουν τα κόστη αντικαθιστώντας μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ακριβή λειτουργία. Τα ορυκτά καύσιμα μπορεί να εξαντληθούν σε 60 χρόνια, αλλά θα έχουμε πάντα ηλιακή, αιολική και γεωθερμική ενέργεια.

Επιπλέον, η ανανεώσιμη ενέργεια μειώνει την εξάρτησή μας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Οι πολιτικές κρίσεις επηρεάζουν τις τιμές των καυσίμων παγκοσμίως. Η ανανεώσιμη ενέργεια σημαίνει ανεξαρτησία από εισαγόμενη ενέργεια.

Τι επιπτώσεις έχει η ανανεώσιμη ενέργεια;

Με την ανανεώσιμη ενέργεια εξοικονομούμε χρήματα. Η ηλιακή ενέργεια προέρχεται συλλαμβάνοντας την ενέργεια από την ηλιακή ακτινοβολία η οποία μετατρέπεται σε θερμότητα, ηλεκτρισμό ή ζεστό νερό. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρισμό μέσω των ηλιακών στοιχείων. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να μειώσει τα ενεργειακά κόστη. Βραχυπρόθεσμα, εξοικονομεί χρήματα από τους λογαριασμούς σου.

Τα αιολικά πάρκα χρησιμοποιούν ανεμογεννήτριες για να μετατρέπουν τον αέρα σε ηλεκτρισμό. Η ανανεώσιμη αιολική ενέργεια έχει πολλές μορφές, από συστήματα εμπορικού επιπέδου μέχρι μεμονωμένες ανεμογεννήτριες.

Ένα ανανεώσιμο σύστημα χρησιμοποιεί πολύ λιγότερη ενέργεια από ένα σύστημα με βάση τα ορυκτά καύσιμα. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Energy and Environmental Science δείχνει ότι παγκοσμίως, η ενέργεια που χρησιμοποιούμε πέφτει στο 56% με ένα ηλεκτρικό σύστημα που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό οφείλεται στην αποδοτικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων και της ηλεκτροδοτούμενης βιομηχανίας, περιορίζοντας την ενέργεια που απαιτείται για την απόκτηση ορυκτών καυσίμων. Επίσης, οφείλεται στην αποδοτικότητα των ηλεκτρικών αντλιών θερμότητας.

Οι αντλίες θερμότητας αέρα-αέρα εξάγουν θερμότητα από τον αέρα του εξωτερικού περιβάλλοντος και τη χρησιμοποιούν για να θερμάνουν το σπίτι σου. Οι αντλίες θερμότητας αέρα-νερού μεταφέρουν θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα στο νερό που θερμαίνει τα δωμάτια στο σπίτι σου μέσω των θερμαντικών σωμάτων ή της ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Επιπλέον, παρέχουν ζεστό νερό. Οι αντλίες θερμότητας εδαφικής πηγής παίρνουν την θερμική ενέργεια από το νερό σε υπόγειους σωλήνες και την αντλούν σε έναν εσωτερικό εναλλάκτη θερμότητας.

Οι αντλίες θερμότητας είναι πιο αποδοτικές από άλλα συστήματα. Ενώ ο συμπιεστής και οι αντλίες χρειάζονται ηλεκτρισμό για να λειτουργήσουν, καταναλώνουν λιγότερη από την ποσότητα θερμότητας που εισάγουν από έξω.

Αν προσθέσεις τα οφέλη στην υγεία και την κοινωνία, είναι ξεκάθαρο ότι η ανανεώσιμη ενέργεια είναι η φυσική επιλογή.

Κοινοποίηση: