Τι είναι η αντλία θερμότητας αέρα-αέρα;

03/21/2024

Μια αντλία θερμότητας αέρα-αέρα (γνωστή επίσης ως κλιματιστικό) είναι ένας τύπος αντλίας θερμότητας πηγής αέρα. Εξάγει θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα και διοχετεύει σε κάθε δωμάτιο αέρα στην κατάλληλη θερμοκρασία μέσω ειδικά σχεδιασμένων μονάδων.

Μια αντλία θερμότητας αέρα-αέρα σου επιτρέπει να πετυχαίνεις την τέλεια θερμοκρασία στο σπίτι σου όλη τη χρονιά, με μέγιστη άνεση ανεξάρτητα των καιρικών συνθηκών.

Πώς λειτουργεί μια αντλία θερμότητας αέρα-αέρα;

Μια αντλία θερμότητας αέρα-αέρα παρέχει ανανεώσιμη θέρμανση και ψύξη. Μια εξωτερική μονάδα εγκαθίσταται διακριτικά στο εξωτερικό του ακινήτου σου και συνδέεται με μία ή περισσότερες εσωτερικές μονάδες. Οι μονάδες αυτές απορροφούν θερμότητα από τον αέρα και διοχετεύουν στα δωμάτιά σου αέρα στην απαιτούμενη θερμοκρασία.

Είναι διαφορετική από μια αντλία θερμότητας αέρα-νερού (άλλος τύπος αντλίας θερμότητας πηγής αέρα), η οποία θερμαίνει θερμαντικά σώματα, συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης και ζεστό νερό.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Επιτυγχάνεις βέλτιστη άνεση σε όλο το σπίτι, κάθε εποχή.

Αν έχεις περισσότερες από μία εσωτερικές μονάδες, μπορείς να ορίσεις διαφορετική θερμοκρασία στα διαφορετικά δωμάτια – πράγμα ιδανικό αν θέλεις το καθιστικό αν είναι πιο ζεστό από τα υπνοδωμάτια.

Το σύστημα είναι εύχρηστο όπου κι αν βρίσκεσαι, αφού οι μονάδες ελέγχονται με ένα απλό τηλεχειριστήριο ή μέσω μιας εφαρμογής.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τους λογαριασμούς ενέργειας ή για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις: οι αντλίες θερμότητας αέρα-αέρα είναι βιώσιμες και οικονομικά αποδοτικές.

Μπορείς να επιλέξεις από μια μεγάλη γκάμα εσωτερικών μονάδων. Τα μοντέλα της Daikin είναι κομψά ώστε να ταιριάζουν με το γούστο σου, ή διακριτικά για να συνδυάζονται με τον εσωτερικό χώρο σου.

Γιατί είναι τόσο αποδοτικές ενεργειακά οι αντλίες θερμότητας αέρα-αέρα;

Η αποδοτικότητα των αντλιών θερμότητας αέρα-αέρα αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό τους. Μόνο το 20% της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος προέρχεται από την ηλεκτρική ενέργεια. Το υπόλοιπο εξάγεται από τον αέρα: την απόλυτη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας. Έτσι, μπορείς να χαλαρώσεις γνωρίζοντας ότι η άνεσή σου δεν σου κοστίζει υπερβολικά.

Είναι εύκολες στην εγκατάσταση οι αντλίες θερμότητας αέρα-αέρα;

Παρά το ότι η εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας αέρα-αέρα δεν είναι δύσκολη και δεν προκαλεί μεγάλη αναστάτωση, θα πρέπει να ανατίθεται πάντα σε κάποιον επαγγελματία. Αυτός θα τοποθετήσει την εξωτερική μονάδα σε κάποιο διακριτικό σημείο, όσο το δυνατόν πιο κοντά στις εσωτερικές μονάδες. Οι εσωτερικές μονάδες μπορούν να κρυφτούν στην οροφή ή να τοποθετηθούν στον τοίχο ή στο δάπεδο.

Πώς μπορείς να θερμάνεις και να ψύξεις πολλά δωμάτια;

Η θέρμανση και η ψύξη πολλών δωματίων είναι απλή υπόθεση με ένα πολλαπλό σύστημα αντλίας θερμότητας αέρα-αέρα (τύπου “multi”). Αυτό σου επιτρέπει να συνδέσεις μέχρι και πέντε εσωτερικές μονάδες στην ίδια εξωτερική μονάδα. Τοποθέτησε διαφορετικά μεγέθη και στυλ για να ταιριάζουν με τον σχεδιασμό και τις απαιτήσεις του χώρου σου, εξασφαλίζοντας έτσι αποδοτική θέρμανση και ψύξη σε όλο το σπίτι σου. Επιπλέον, μπορείς να διαφοροποιείς τη θερμοκρασία σε κάθε δωμάτιο. Να θυμάσαι, όμως, ότι δεν μπορείς να θερμάνεις έναν χώρο και ταυτόχρονα να ψύξεις έναν άλλο.

Τι είδος εσωτερικών μονάδων μπορώ να επιλέξω;

Προσφέρουμε εσωτερικές μονάδες αέρα-αέρα σε πολλά σχέδια, για να μπορείς σίγουρα να βρεις κάποιο που θα ταιριάζει απόλυτα με τον δικό σου χώρο.

  • Οι επιτοίχιες μονάδες διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη και χρώματα, για να ταιριάζουν στον εσωτερικό σου χώρο.
  • Οι επιδαπέδιες μονάδες παίρνουν τη θέση των παραδοσιακών σωμάτων καλοριφέρ. Με τις ρευστές γραμμές τους, ενσωματώνονται στο φόντο.
  • Οι κρυφές μονάδες οροφής τοποθετούνται κρυμμένες σε ψευδοροφές. Εμφανής είναι μόνο η γρίλια μέσα από την οποία παρέχεται η ροή αέρα.

Πόσο κοστίζει η εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας αέρα-αέρα;

Εξαρτάται από το μέγεθος του σπιτιού, το πόσο καλά μονωμένο είναι και τις μονάδες που θα επιλέξεις. Συμβουλεύσου έναν εγκαταστάτη για περισσότερες λεπτομέρειες.

Κοινοποίηση: