Τι πρέπει να λάβεις υπόψη όταν επενδύεις σε αντλία θερμότητας

03/21/2024

Αποφάσισες λοιπόν να αναβαθμίσεις το σύστημα θέρμανσής ασου και να επενδύσεις σε αντλία θερμότητας. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να σκεφτείς, αλλά το θετικό είναι ότι μόλις εγκατασταθεί η αντλία θερμότητας, μπορείς να είσαι ήσυχος για τα επόμενα 15 χρόνια. Δες τι πρέπει να λάβεις υπόψη προτού κάνεις το σπίτι σου πιο αποδοτικό ενεργειακά με αντλία θερμότητας αέρα-νερού, αντλία θερμότητας εδαφικής πηγής ή υβριδική αντλία θερμότητας.

Συμβατότητα με υπάρχον σύστημα

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των αντλιών θερμότητας είναι η ευελιξία τους όσον αφορά τη συμβατότητα και τη σύνδεση με πομπούς. Εάν το σπίτι σου διαθέτει θερμαντικά σώματα, είτε πρόκειται για νεόδμητο είτε για παλαιότερο σπίτι, μπορείς εύκολα να συνδέσεις αντλίες θερμότητας χωρίς πρόσθετες οικοδομικές εργασίες.

Με αντλίες θερμότητας και τους συνδυασμούς θερμοπομπών τους, μπορείς να αξιοποιήσεις περισσότερο το σύστημά σου. Μπορείς να δροσιστείς, χρησιμοποιώντας πομπούς αντλίας θερμότητας. Η αντλία θερμότητας μπορεί επίσης να παρέχει ζεστό νερό. Εάν έχεις ήδη δεξαμενή ζεστού νερού και θέλεις να τη διατηρήσεις, μπορείς να εγκαταστήσεις μια επιτοίχια εσωτερική μονάδα αντλίας θερμότητας που συνδέεται με την υπάρχουσα δεξαμενή ζεστού νερού.

Μόνωση και απώλεια θερμότητας

Η μόνωση και η απώλεια θερμότητας έχουν σημασία όταν αναβαθμίζεις το σύστημα θέρμανσής σου. Η σωστή μόνωση θα αυξήσει την αποδοτικότητα μιας αντλίας θερμότητας και θα μειώσει το κόστος λειτουργίας. Τα παλαιότερα ακίνητα τείνουν να μην έχουν καλή μόνωση, οπότε μόνωσε σωστά το σπίτι σου για να μεγιστοποιήσεις την αποδοτικότητα της αντλίας θερμότητας. Ο εγκαταστάτης σου θα σε επισκεφθεί και θα σε συμβουλεύσει ή μπορείς να συμβουλευτείς έναν ειδικό σε θέματα μόνωσης.

Κόστος εγκατάστασης

Το κόστος εγκατάστασης εξαρτάται από τον τύπο της αντλίας θερμότητας που επιλέγετε: η εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας αέρα-νερού είναι γενικά φθηνότερη από την εγκατάσταση αντλίας θερμότητας εδαφικής πηγής, επειδή η τελευταία απαιτεί επιπλέον διάνοιξη οπών. Η απόσταση μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής μονάδας μπορεί επίσης να επηρεάσει το κόστος. Ο εγκαταστάτης της Daikin θα σε συμβουλεύσει σχετικά με αυτές τις λεπτομέρειες.

Ισχύς και μέγεθος αντλίας θερμότητας

Η επιλογή της σωστής ισχύος της αντλίας θερμότητας κάνει τη διαφορά μεταξύ μιας αντλίας θερμότητας που λειτουργεί όπως ακριβώς χρειάζεται και μιας λιγότερο αποδοτικής.

Επίσης, θα επηρεάσει τους λογαριασμούς σου. Εάν η ισχύς είναι πολύ χαμηλή, η αντλία θερμότητας πρέπει να δουλεύει πολύ περισσότερο για να καλύψει τις απαιτήσεις θέρμανσης, ψύξης και ζεστού νερού χρήσης.

Ο εγκαταστάτης σου θα καθορίσει τη σωστή ισχύ, με βάση παράγοντες όπως η ηλικία και το μέγεθος του ακινήτου, ο τύπος του χώρου, οι θερμοπομποί, η εξωτερική και εσωτερική θερμοκρασία και η μόνωση.

Συντήρηση και σέρβις

  • Οι αντλίες θερμότητας απαιτούν λιγότερη συντήρηση και σέρβις από τα συστήματα ορυκτών καυσίμων.
  • Το σωστό σέρβις και συντήρηση εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της αντλίας θερμότητας.
  • Φρόντισε να κάνεις έναν έλεγχο στο πλαίσιο της συντήρησης τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει καθαρισμό των φίλτρων, έλεγχο των ψυκτικών μέσων και επιθεώρηση του εναλλάκτη θερμότητας.
  • Οι εγκαταστάτες της Daikin προσφέρουν πακέτα εγγύησης και σέρβις, τα οποία περιλαμβάνονται στην προσφορά μας Stand By Me.
Κοινοποίηση: